عملکرد شرکت خدمات انفورماتیک در بازار بانکی/بازوی کارساز
شرکت خدمات انفورماتیک در سال گذشته درآمدی حدود ۱۴ هزار میلیارد ریال و سودی حدود ۸ هزار میلیارد ریال داشته که یکی از بیشترین حاشیه سود ها در میان شرکت های بورسی به شمار می رود.
به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک، شرکت ملی انفورماتیک یکی از بزرگترین شرکت های حوزه فناوری اطلاعات در کشور به شمار می رود. این شرکت به عنوان بازوی فناوری بانک مرکزی با تخصص وسیع و تجربه مفید و طولانی در زمینه فناوریهای نوین و همچنین تعریف، ایجاد و مدیریت شرکتهای فعال در بخشهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، مخابرات، خدمات بانکی و نظامهای پرداخت الکترونیکی، از موقعیت و شرایط منحصر به فرد و ممتازی برخوردار است. همچنین شرکت ملی انفورماتیک بهعنوان بزرگترین شرکت مادر تخصصی در شاخهی بانکداری الکترونیک و با داشتن مجموعهای کمنظیر از توانمندیها، با این هدف طراحی گردیده است که با ارائه راهحلهای حاکمیتی و ظرفیتساز و همچنین متناسب با نیازهای حال و آینده در خدمت نظام پولی و بانکی کشور قرار گیرد.
بنا به سیاست اقتصادی دولت، بانک مرکزی با ۴۸٫۵ درصد، مدیریت و کنترل این شرکت را بر عهده دارد و بانک های ملی، صادرات و صنعت و معدن به ترتیب با ۲۱٫۷ درصد، ۲۱ درصد و ۴٫۷ درصد سایر سهامداران این شرکت هستند.
شرکت ملی انفورماتیک بنا به حوزه فعالیت شرکت های متعددی در زیر مجموعه خود دارد. شرکت شبکه الکترونیکی پرداخت کارت (شاپرک)، شرکت مدیریت امن الکترونیکی کاشف، شرکت داده ورزی فرادیس البرز و شرکت خدمات انفورماتیک مهم ترین شرکت های زیرمجموعه این شرکت هستند. در ادامه این گزارش به بررسی وضعیت شرکت خدمات انفورماتیک به عنوان یکی از زیر مجموعه های اصلی شرکت ملی انفورماتیک پرداخته شده است.
معرفی:
شرکت خدمات انفورماتیک (سهامی عام) به منظور اجرای طرح جامع اتوماسیون بانک ها در آذر ماه ۱۳۷۲ فعالیت خود را آغاز نمود و سپس در دی ماه همان سال نام آن به شرکت خدمات انفورماتیک تغییر یافت.
با تاسیس شرکت خدمات انفورماتیک، نوسازی و مدرنیزه کردن بخش های مختلف سیستم بانکی کشور وارد مرحله جدیدی شد. پیاده سازی و اجرای طرح جامع اتوماسیون بانکی، ایجاد نظام های فنآورانه متناسب با نیاز بانک مرکزی و منطبق با تکنولوژی های بانکداری آینده، طراحی و پیاده سازی سامانه های ملی پرداخت، ایجاد شبکه های گسترده برای برقراری ارتباطات بانکی با هدف فراهم آوردن زیرساختی کارا و امن، نگهداری و راهبری کلیه سامانه های حاکمیتی با رویکرد پایداری و امنیت سرویس و ارائه خدمات و راهکارهای فنی جهت پشتیبانی سطح یک کاربران بانک ها، تنها بخشی از فعالیت های این شرکت در پیشبرد و تعالی نظام بانکداری الکترونیکی کشور با استناد بر شاخص های جهانی می باشد.
اجرای طرح اتوماسیون بانکی در بانک ملی ایران که در سالهای ابتدایی تاسیس شرکت خدمات انفورماتیک آغاز شد؛ ضمن هموار کردن مسیر حرکت شرکت برای تبدیل شدن به یک سازمان کاملا تخصصی در زمینه خدماتدهی به بانکها و موسسات مالی، باعث شد تا شرکت اجزای اصلی سختافزاری، نرمافزاری و زیرساختهای مورد نیاز یک سیستم جامع اتوماسیون بانکی را در اختیار گیرد. شرکت خدمات انفورماتیک بر اساس آخرین وضعیت احراز صلاحیت و رتبهبندی شرکتهای کامپیوتری، توسط شورای عالی انفورماتیک، از بین شرکتهای انفورماتیکی فعال کشور «مقام اول» را کسب کرده و در ۱۱ نوع فعالیت اصلی «رتبه نخست» را به خود اختصاص داده است.
شرکت خدمات انفورماتیک در سال ۸۴ در بورس پذیرفته شد. هم اکنون این شرکت با ارزش بازاری معادل ۹۴ هزار میلیارد ریال در زمره ۲۰ شرکت بزرگ بورس از این حیث قرار دارد. سرمایه ثبت شده شرکت در حال حاضر مبلغ ۸۴۰۰ میلیارد ریال است و شرکت ملی انفورماتیک مالک ۹۵ درصدی این شرکت به شمار می رود.
حوزه فعالیت:
فعالیتهای شرکت خدمات انفورماتیک از طراحی و تولید نرمافزارهای تخصصی تا ایجاد و گسترش شبکه اختصاصی مخابراتی و از عرضه و تولید دستگاههای خودپرداز و پایانه فروش تا ارائه خدمات مورد نیاز بانکها به صورت برون سپاری سبد کاملی از راهحلها، محصولات و خدمات را به مشتریان خود عرضه میکند. محصولات و خدمات شرکت را می توان به ۴ بخش کلی تقسیم نمود:
۱- خدمات زیر ساختی، حاکمیتی
جابجایی روزانه حجم عظیمی از نقدینگی کشور به صورت وجه الکترونیک، پردازش تراکنش های پرداخت، پردازش اوراق بهادار، چک و اسناد بانکی، اعمال نظارت بر عملکرد و امنیت شبکه بانکی، هویت و اعتبار مشتریان، مدیریت کلیه حساب های درآمدی و هزینه های دولتی، خزانه داری و … به کمک سامانه های حاکمیتی شرکت خدمات انفورماتیک تحقق پذیرفته است. مهمترین سامانه های زیر ساختی و حاکمیتی این شرکت عبارت اند از:
شبکه تبادل اطلاعات بین بانکی (شتاب)
شبکه الکترونیکی پرداخت کارت (شاپرک)
سامانه چک و اسناد بانکی کاغذی (چکاوک)
سامانه اتاق پایاپای الکترونیکی (پایا)
سامانه تسویه ناخالص آنی (ساتنا)
۲- راهکارها
۲-۱ راه حل جامع بانکداری متمرکز (کلیه سبد محصولات بانکی CORE ،کارت، شبکه و ….): این راهکار مجموعه ای از نرم افزارها، سخت افزارها و سیستم ها از جمله سامانه هایBanking Core ، سوئیچ کارت، سیستم های امنیتی، درگاهها و وب سرویس های اینترنتی، سامانه های نظارتی و پایشی، تجهیزات سخت افزاری و … می باشدکه ارتباط برخط و یکپارچه سیستم های فوق، کلیه خدمات مورد نیاز مشتریان بانک را تامین می نماید. موارد زیر را می توان از مهمترین خدمات و ویژگی های این راهکار برشمرد:
خدمات دهی ۷*۲۴
ارائه خدمات و راه حل های فنی جهت پشتیبانی سطح یک بانک ها و کاربران سیستم
نظارت بر انجام فعالیت پشتیبانی بر اساس توافقنامه سطح خدمات با بانک ها
ارائه خدمات پشتیبانی به بانک ها از طریق وب سرویس های ارتباطی
ارائه گزارشات جامع مدیریتی و تحلیلی بر اساس شاخص های مختلف جهت بررسی رویدادها
اتخاذ تدابیر جامع امنیتی
۲-۲- زیر ساخت های ارتباطی: شرکت خدمات انفورماتیک راهحلهای جامع شبکه در خصوص تامین بستر ارتباطی برای استفاده از محصولات یا خدمات ارائه شده به بانک ها و موسسات مالی ارائه می دهد. زیرساخت های ارتباطی بر حسب نیاز مشتری می تواند شامل تامین بسترهای زیر باشد:
بستر شبکه سامانه های بانکی شعب
بستر شبکه های سامانه های ملی و بین بانکی، تنها ارائه کننده شبکه ارتباطی بین بانکی
بستر ارتباطی بین HQ یا سایت های مرکزی بانک ها و شرکت خدمات انفورماتیک
بستر شبکه انواع سامانه های پایشی شرکت خدمات انفورماتیک
بستر شبکه انواع پایانه های بانکی
بستر شبکه انواع سامانه های مرتبط با بانک مرکزی
بستر امن و اختصاصی پایانه های فروشگاهی در سراسر کشور (شهاب)
۲-۳ خدمات مراکز داده و راهبری سایت های پشتیبان: داشتن امنیت فیزیکی و الکترونیکی بالا، دارا بودن انواع تجهیزات سخت افزاری (شاملFrame Main ، سرور، سوئیچ، مودم و غیره) و نرم افزاری (شامل پایگاه های داده، سیستم عامل پیشرفته و …)، راهبری، پشتیبانی و نگهداری حرفه ای و تمام وقت، رفع مغایرت های سیستم ها و سامانه های بانکی؛ از ویژگی های منحصر به فرد مراکز داده شرکت خدمات انفورماتیک می باشد. موارد زیر را می توان از مهم ترین خدمات و ویژگی های این مراکز برشمرد:
نگهداری و راهبری کلیه سامانه های حاکمیتی و بانکی با رویکرد پایداری سرویس، امنیت، دقت به صورت ۷*۲۴
نصب، راه اندازی و نگهداری سایت های Mainframe و مجموعه سایت های پشتیبان
پشتیبان از سایت های غیر Mainframe و نگهداری از آنها
مانیتورینگ و پایش کلیه سامانه ها و سرویس های بانکی
طراحی و تولید سامانه های داده کاوی و تحلیل اطلاعات بانکی
رفع مغایرت ها و مشکالت بانکی به صورت متمرکز در قالب سیستم سروش
پیاده سازی سامانه مدیریت امنیت ISO27001 جهت بالا بردن ضریب امنیتی سیستم
استفاده از جدیدترین فناوری ها در اجرای طرح های ارتقاء و سرویس نگهداری در حوزه سخت افزار و نرم افزارهای سیستمی شبکه بانکی کشور
نگهداری و پشتیبانی از سخت افزارها، سیستم عامل و زیر سیستم ها و درگاه های ارتباطی Mainframe با سایر بسترهای ارتباطی در سایت های عملیاتی و پشتیبان
بررسی کارائی در سطح سیستم و انجام تنظیمات جهت ارتقاء کارائی و ظرفیت سیستم ها و توزیع مناسب بار
بررسی نیازهای سخت افزاری و نرم افزاری بانکها و ایجاد ظرفیت های لازم
برنامه ریزی جهت ارتقاء و یا تغییر ساختار سخت افزارها و نرم افزارهای سیستم
۳- سامانه های بانکی
شرکت خدمات انفورماتیک خدمات موجود خود را با استانداردهای روز مطابقت داده و توانسته در حوزه های مختلف به بانک ها سرویس و خدمت مورد نظر را ارائه نماید که به تفصیل در ذیل به آنها اشاره شده است.
۳-۱ سامانه های متمرکز بانکی: شرکت خدمات انفورماتیک توانسته کلیه عملیات مربوط به بانکداری در حوزه های تسهیلات و بانکداری اسلامی، مدیریت مالی، سپرده ها و عملیات شعب، عملیات ارزی بین المللی و گردش نقدینگی، خزانه داری و … را به صورت یکپارچه و قابلیت اتصال به کلیه کانال ها در تمام شعب یک بانک در سراسر کشور تحت عنوان Banking Core ارائه نماید.
سیستم بانکداری خرد بانک ایران
سیستم بانکداری خرد ABIS
سامانه انبارداده BI و AML (سامانه پردازش هوشمند اطلاعات پویان)
سامانه مدیریت مالی
سیستم متمرکز تسهیلات
تحویلداری تحت وب
سیستم اعتبارات اسنادی
۳-۲ سامانه های بانکداری مجازی: شرکت خدمات انفورماتیک این امکان را در اختیار مشتریان قرار می دهد که بدون مراجعه به شعبه به انجام هرگونه عملیات بانکی در محیط اینترنت بپردازند. همچنین شرکت ضمن تعامل با شرکای تجاری مانند اپراتورهای تلفن همراه، اقدام به پیاده سازی سامانه های بانکی مبتنی بر موبایل نظیر ارائه خدمات بانکی بر روی سیم کارت، ارائه خدمات مبتنی بر USSD و … نموده است.
۳-۳ سامانه های کارت و پرداخت: شرکت خدمات انفورماتیک با پتانسیل و توانمندی منحصر به فرد در خدمات پرداخت الکترونیک، محصوالت نرم افزاری و سخت افزاری متنوعی را بر اساس پروتکل استاندارد در حوزه کارت و پرداخت به شبکه بانکی کشور ارائه نموده است.
۳-۴ خدمات پایشی و اطلاعاتی: در سامانه های پایشی این شرکت، کنترل برخط کلیه سرویس ها و خدمات ارائه شده نظیر شتاب، شاپرک، شهاب، ارتباطات شبکه، سیستم های مرکزی بانک و تجهیزات سخت افزاری و … بر اساس شاخص های عملکردی و کیفی تعریف شده به صورت دقیق و هوشمند شناسایی، اعلام و ثبت شده و قابل کنترل و گزارشگیری می باشد. قابلیت های خدمات پایشی و اطلاعاتی شرکت خدمات انفورماتیک، به شرح زیر می باشد؛
نظارت آنلاین، ثبت و ارائه اطلاعات وضعیت سرویس دهی اجزای مختلف سامانه های بانکی
گزارشگیری و مانیتورینگ شبکه شهاب و نیز ایجاد امکانات لازم جهت سهولت عیب یابی و تسریع در رفع مشکلات پایانه های فروشگاهی
ارتباط برخط بین سوئیچ کارت های نقدی و اعتباری با ادارات مالی و شعب بانک یا موسسه ارائه دهنده خدمات پرداخت
مدیریت شبکه بانکی به منظور رسیدن به یک بستر پایدار برای ارایه سرویسی یکپارچه، پویا، امن و هوشمند به بانکهای کشور
مانیتورینگ اداره بازرسی، کنترل تراکنش ها و گردش مالی حساب ها، عملیات چک، عملکرد شعب وکاربران را در قالب صفحات مانیتورینگ به صورت Online
پایش برخط وضعیت پایانه های خودکار بانکی
۳-۵ سخت افزار و شبکه: از مهمترین توانمندی های شرکت در مسیر انجام ارائه محصولات و تجهیزات سخت افزاری پیشرفته، می توان به تولید و سرویس دهی به انواع کامپیوتر های بزرگ، تولید و پشتیبانی تجهیزات شبکه ای و همچنین پیاده سازی شبکه های فضایی و زمینی در حوزه بانکی اشاره کرد.
۴- سایر خدمات
۴-۱ ریسک و امنیت اطلاعات: معاونت ریسک و امنیت اطلاعات شرکت خدمات انفورماتیک با ماموریت تخصصی تامین، تضمین، نگهداشت و بهبود مستمر امنیت در سرویس ها و شبکه های بین بانکی و بانکی، وظیفه صیانت از محرمانگی، یکپارچگی و دسترس پذیری اطلاعات مشتریان و کلیه ذینفعان را بر عهده دارد. این مدیریت در راستای نیل به اهداف فوق، طرح ها و راهبردهای زیر را در دستور کار دارد:
استقرار سیستم مدیریت امنیت اطلاعات و ایجاد مرکز عملیات امنیت
استقرار زیرساخت کلید عمومی و راه اندازی مرکز گواهی (CA) در شبکه بانکی
طراحی و توسعه زیرساخت ها و الزامات امنیت سامانه ها و شبکه های بانکی و بین بانکی
ارائه آموزش مستمر جهت ارتقاء سطح آگاهی و دانش تخصصی امنیت و نهادینه سازی فرهنگ امنیت اطلاعات
ارائه مشاوره امنیتی در طول چرخه حیات یک سامانه جهت انطباق با الزامات امنیتی
تحلیل تخصصی بدافزارها و ارائه خدمات Forensics در آزمایشگاه امنیت اطلاعات
تست نفوذ و ارزیابی امنیت سامانه ها و شبکه های بانکی و بین بانکی
۴-۲ خدمات مشتریان: مدیریت روابط و خدمات مشتریان شرکت خدمات انفورماتیک از دو واحد امداد و پشتیبانی نرم افزار و امداد و پشتیبانی شبکه تشکیل شده است. این بخش ها پاسخگوی کاربران و استفاده کنندگان نرم افزارها و سخت افزارهای عرضه شده توسط شرکت خدمات انفورماتیک است که این کاربران شامل کارکنان شعب، واحدهای ستادی و سایر مرکز امداد مشتریان بانک ها می باشند. نیروهای متخصص این مرکز با بهره گیری از یک سیستم CallCenter مجهز و با استفاده از دانش فنی و ابزارهای نظارت و کنترل مرکزی، کاربران سیستم را در خصوص سیستم های عملیاتی شعبه، سیستم های مربوط به کارت، شبکه ارتباطات زمینی و شبکه ارتباطات فضایی شعب و مراکز بانک، راهنمایی نموده و مشکلات ایشان را برطرف می نمایند. همچنین امکان ثبت در ســامانه CRM و پیگیری روند انجام کار در سایر گروه های شرکت خدمات انفورماتیک با استفاده از کد رهگیری تخصیص یافته توسط سامانه مقدور می باشد. علاوه بر موارد مطرح شده، از دیگر اهداف این مدیریت می توان به ارائه خدمات و راه حل های فنی جهت پشتیبانی به صورت ۷*۲۴ اشاره نمود:
پشتیبانی از شبکه های بانکی NiBN ,VSAT ,VNB
پشتیبانی از ارتباطات تجهیزات داخلی شعب اعم از خودپرداز،Pinpad و Gateway
پشتیبانی از سرویس های حاکمیتی اعم از شاپرک، سپام ارزی، سپام ریالی، سوئیفت و چکاوک
پشتیبانی از امور تحویلداری و مرکز سامانه بانکداری خرد
۴-۳ خدمات آموزش: شرکت خدمات انفورماتیک با در اختیار داشتن مجهزترین کارگاه های آموزشی و استفاده از اســاتید مجرب؛ مجموعه کاملی از دوره های آموزشی را به همراه مستندات لازم برای سطوح متفاوت کاربران سیستم (از کاربران شعبه تا مدیران) طراحی و ارائه می نماید.
۴-۴ خدمات مشاوره ای: شرکت آمادگی دارد خدمات مشاوره در حوزه های فوق را به جامعه بانکی کشور ارائه نماید. عمده خدمات ارائه شده در این بخش شامل موارد زیر می باشد:
استقرار اتوماسیون جامع و برخط بانکداری در بانک ها و مؤسسات مالی- اعتباری
پیاده سازی سامانه های کارت و پرداخت
طراحی زیرساخت های ارتباطی و مراکز داده
پیاده سازی سامانه های نوین بانکداری الکترونیکی
مدیریت ریسک و امنیت اطلاعات
شرکت های زیر مجموعه:
علاوه بر فعالیت هایی که در شرکت اصلی انجام می پذیرد، خدمات انفورماتیک به فراخور نیاز های خود اقدام به تاسیس شرکت هایی در زیر مجموعه خود نموده است. مهم ترین شرکت های زیر مجموعه و حوزه فعالیت برخی از آن ها در زیر شرح داده شده است:
شرکت خدمات انفورماتیک کیش: توسعه روزافزون و چشمگیر حجم فعالیت های شرکت خدمات انفورماتیک در قالب طرح جامع اتوماسیون سیستم بانکی کشور به ویژه در زمینه های مخابراتی و لزوم راه اندازی ایستگاه مرکزی ماهوارهای در منطقه ای عاری از خطر زلزله و همچنین امکان دسترسی سریع به تجهیزات فنی مورد نیاز با کمترین زمان ممکن و صرف تشریفات اداری مربوط به واردات، در ابتدا منجر به تاسیس شعبه شرکت در بهمن ۷۸ گردید. مأموریت اصلی شرکت؛ تامین زیرساخت های اطلاعاتی و ارتباطی لازم جهت ارائه سرویس های بدون وقفه، پایدار، ایمن و با کیفیت تضمین شده در حوزه بانکداری الکترونیکی به شرکت خدمات انفورماتیک و سایر مشتریان می باشد.
استقرار سیستم مدیریت امنیت اطلاعات
طراحی و پیاده سازی زیرساختهای مراکز داده
فراهم سازی زیرساخت های فیزیکی مرکز داده، جهت ارائه خدمات به مشتریان
ایجاد و راه اندازی شبکه اختصاصی انتقال اطلاعات
شرکت داده ورزی فرادیس البرز: شرکت داده ورزی فرادیس البرز از سال ۱۳۸۹ و متعاقب انتقال رسمی مدیریت پشتیبانی از شرکت خدمات انفورماتیک به مجموعه شرکت فرادیس البرز، ارائه خدمات در زمینه فناوری اطالعات و ارتباطات به شبکه بانکی کشور را در اولویت کاری خود قرار داد. فرادیس البرز در حال حاضر بیش از ۲۱,۷۰۰ دستگاه انواع خودپرداز Nixdorf- Wincor ، ۲۳۰۰ پایانه تجهیزات ماهواره ای VSAT و بیش از ۶۲۰۰ پایانه VNB و۲۷,۶۰۰ پایانه فروشگاهی را تحت قرارداد نصب و راه اندازی و پشتیبانی خود قرار داده است. مهمترین محصولات سخت افزاری شرکت فرادیس البرز به شرح زیر می باشد:
خودپرداز و خوددریافت
باجه تمام الکترونیکی
دریافت، بازیافت و پرداخت وجه
صندوق دریافت و پرداخت اتوماتیک
کیوسک
پایانه فروشگاهی و کارت خوان شعبه
سامانه مدیریت و کنترل از راه دور خودپردازها
نرم افزار خودپرداز فرنا
شرکت خدمات انفورماتیک فرادیس گستر کیش: شرکت خدمات انفورماتیک فرادیس گستر کیش در سال ۱۳۸۶ با هدف تولید و پشتیبانی تجهیزات سامانه های مخابراتی و کامپیوتری مورد نیاز شرکت خدمات انفورماتیک و شبکه بانکی کشور تأسیس شد. از سال ۱۳۹۱ به منظور ایفای بخشی از نقش محوری مجموعه شرکت خدمات انفورماتیک در حوزه خدمات بانکی و تجارت الکترونیک، ارائه خدمات پرداخت سیار مبتنی بر کارت و تلفن همراه در موضوع اساسنامه شرکت گنجانده شد. از مهمترین دستاوردهای این شرکت می توان به ارائه سرویس شارژ مستقیم از طریق شرکت خدمات همراه آیسان در بانک های ملی، صادرات و آینده اشاره نمود.
شرکت خدمات انفورماتیک نوین کیش: شرکت خدمات انفورماتیک نوین کیش در سال ۱۳۹۰، با هدف پاسخگوئی به نیازهای صنعت بانکداری کشور با رویکردی متفاوت تاسیس گردید. این شرکت پیشرو در صنعت تولید نرم افزارهای مالی و بانکی با رویکرد استفاده از فناوری های نوین مبتنی بر بهترین تجربیات روز دنیا در این زمینه می باشد.
مهمترین محصول این شرکت سامانه بانکداری متمرکز با نام (ABIS) است که موجب اجرای موفقیت آمیز چندین پروژه ملی از جمله پروژه های نسیم (انتقال حساب های دولتی به بانک مرکزی)، سیما (سامانه یکپارچه و متمرکز اوراق بهادار الکترونیکی)، شــفق (شبکه فراگیر قرض الحسنه کشور)، بهداد (بســتر هدایت داده های الکترونیکی ارگان های دولتی به سامانه نسیم) و صیاد (صدور یکپارچه الکترونیکی دسته چک) به سفارش بانک مرکزی و همچنین راه اندازی سامانه متمرکز بانک سپه شده است.
شرکت خدمات همراه آیسان لوتوس: شرکت خدمات همراه آیسان لوتوس به عنوان یکی از فعالان صنعت پرداخت الکترونیکی در ایران، با هدف رشد و توسعه این صنعت در کشور در حال فعالیت بوده و به ســهم خود دستآوردهای چشمگیری در این صنعت کسب نموده است. براساس سند مدیریت استراتژیک، شرکت خدمات همراه آیسان لوتوس ماموریت دارد با تکیه برتوانمندی های نیروهای متخصص و ظرفیت سهامداران خود، از طریق نوآوری مبتنی بر فنآوری ها، کسب و کارهای نوین و زیرساخت های شبکه بانکی، ارتباطی و مخابراتی کشور نسبت به ارائه خدمات در چارچوب ماموریت تعیین شده اقدام نماید. به گونه ای که علاوه بر ارزش افزوده برای کلیه ذینفعان، نقش کلیدی در تکمیل فعالیت سهامداران در جهت استحکام و توسعه حاکمیت نظام پرداخت ایفا نماید. برخی از مهمترین محصولات و خدمات شرکت آیسان لوتوس عبارت اند از: بانکداری همراه مبتنی بر سیم کارت، مرکز شارژ الکترونیکی آیسان، کیف پول برخط همراه آیسان، پرداخت نزدیک مبتنی بر تلفن همراه، مرکز ارائه و پرداخت الکترونیکی قبوض آیسان.
ترکیب دارایی ها:
بررسی دارایی های شرکت نشان می دهد سرمایه گذاری های کوتاه مدت بیشترین حجم از دارایی های شرکت را به خود اختصاص داده است. تمامی دارایی ها در این بخش به سپرده گذاری شرکت در بانک باز می گردد. موضوعی که این سوال را به هم متبادر می کند که چرا شرکت این مبلغ قابل توجه را در حوزه فعالیت های تخصصی خود سرمایه گذاری نکرده است.
در نقطه مقابل میزان سرمایه گذاری شرکت در فعالیت های اصلی درصد زیادی از دارایی ها را به خود اختصاص نداده است. بر اساس بررسی های به عمل آمده شرکت خدمات انفورماتیک ایران تنها حدود از ۵ درصد از دارایی های خود را در حوزه سخت افزار سرمایه گذاری کرده است. این در حالی است که حجم سرمایه گذاری های انجام شده در حوزه نرم افزار در این شرکت کمتر از نیم درصد کل دارایی هاست. این موضوع نشان می دهد که شرکت خدمات انفورماتیک در این حوزه جای پبیشرفت بسیار زیادی دارد. هر چند ممکن است مدیران شرکت پیشرفت در این حوزه را از طریق شرکت های زیر مجموعه و نه به صورت سرمایه گذاری مستقیم پیگیری کنند.
سود و زیان:
حاصل فعالیت این شرکت در سال های پیشین برای سهامداران رشد قابل توجه درآمد و سودآوری بوده؛ این در حالی است که بسیاری از سودآوری بسیاری از صنایع و شرکت ها در این سال ها با نوسانات گسترده همراه بوده است.
بر اساس بررسی ها شرکت خدمات انفورماتیک در سال گذشته درآمدی حدود ۱۴ هزار میلیارد ریال و سودی حدود ۸ هزار میلیارد ریال داشته که یکی از بیشترین حاشیه سود ها در میان شرکت های بورسی به شمار می رود. بر اساس نمودار ۳ درآمد حاصل از ارائه خدمات از بیشترین سهم را در درآمدهای این شرکت دارد.
همان گونه که پیشتر اشاره شد صنعت فناوری اطلاعات یکی از نوپاترین صنایع به شمار می رود و یکی از صعودی ترین رونده ای رشد را میان صنایع دارد. این موضوع باعث شده شرکت هایی نظیر خدمات انفورماتیک و شرکت های هم گروه این شرکت همچون شاپرک گزینه جذابی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی باشند. موضوع مبارکی که اگر تحقق یابد از یک سو به چابک سازی دولت کمک شایانی خواهد کرد و از سوی دیگر ورود بخش خصوصی و سرمایه گذاری این بخش موجبات پیشرفت و ترقی هرچه بیشتر این شرکت ها را فراهم خواهد ساخت.
منبع: ماهنامه بانکداری آینده شماره ۳۸